Mikroskopi

Cytologiske undersøgelser, er mikroskopi af præparater, for at undersøge udseendet af enkelte eller samlinger af celler. Mikroskopi af farvede præparater (eller skrab) kan komme på tale ved kroniske øreinfektioner, hudinfektioner, mistanke om Skabmider, Demodexmider eller cellemæssige undersøgelser af tumorer (svulster eller hævelser).
Der kan også undersøges hårprøver for ovennævnte tilstande.
 
Præparaterne kan forberedes og farves i klinikken, og resultatet gives den samme dag som undersøgelsen aftales.
Ved operativ fjernelse af tumorer/svulster kan der laves aftrykspræparater direkte på objektglasset , og efter tørring farves dette og mikroskoperes grundigt.
Det samme gælder for centrifugeret urin, hvor bundfaldet kan undersøges for krystaller, bakterier, blod, celler og andet indhold.
Hvis der er tvivl om resultatet foretages indsendelse til et autoriseret laboratorium for at øge sikkerheden i diagnosen.

Det er meget vigtigt ved mange infektioner at finde agens, det vil sige om det drejer sig om bakterier, svampe, mider eller cellemæssige forandringer som ved tumorer/svulster. I særdeleshed om der er tale om godartede(benigne) eller ondartede (maligne) tilstande ved tumorer/svulster eller tilstande med væske i bughulen eller brysthulen. Naturligvis kan der også her opstå tvivl, eller der kan være tale om negative fund, og i disse tilfælde må det klart anbefales at indsende til et laboratorium som VML (Vet Med Labor).

Endeligt kan der foretages mikroskopi efter diverse indvoldsorm og deres udskillelse af æg eller larver. Ved kroonisk diarre kan der være mange forskellige indvoldsorm(Spoleorm, Bændelorm), samt andre parasitter som Coccidier, Giardia , der kræver special farvning ved indsendelse.
Ved kronisk hoste og/eller blodmangel kan der undersøges for lungeorm samt hjerteorm i gødning, efter forberedelse igennem 12 - 24 timer, på indleverede gødningsprøver. Ofte er det nødvendigt med gødningsprøver for flere dage for at øge sikkerheden for diagnosen. Der anbefales opsamling i min. 3 dage til samleprøve. Disse sygdomme er relativt sjældne og hunde bliver synligt dårlige og får blodmangel (anæmi) samt langvarig(kronisk) hoste og udpræget træthed.
Det skal understreges at det er sjældent at parasit infektioner ikke kan klares med tablet eller pipette behandling, og at langt de fleste tilfælde opdages ved larver eller levende orm i afføring eller opkast.
Hunde smittes ofte ved kontakt med afføring, snegle, nedfalden frugt, eller ved at æde afføring fra andre dyr. Katte smittes ofte via byttesdyr som mus/rotter/fugle, samt igennem lopper der slikkes i sig.Derudover kan hunde/katte smittes på rejse i udlandet, og derfor anbefaler klinikken at man sikrer sig med Advocate pipetter eller Bravecto tabletter inden afrejse, således at hjerteorm/lungeorm og indvoldsorm samt visse ektoparasitter kan forebygges. Sidstnævnte er introduceret i 2015, og begge præparater er receptpligtige. 

 Sulsted Dyreklinik  ·  Knut Hamsunsvej 4A  ·  9381 Sulsted  ·  Tlf.: 98 26 11 10  ·  Web: www.sulsteddyreklinik.dk