Øre/Øjne

Det er ofte nødvendigt at bruge specielle instrumenter eller teknikker for at undersøge såvel ører som øjne. Her vil jeg kort beskrive hvilke muligheder klinikken tilbyder for diagnostik.
Ører som er hævede eller øregange som er betændte kræver næsten altid oprensning i klinikken samt derhjemme. Derudover undersøgels med et Otoskop, så man kan se slimhinden i øregangen og ørets indre helt nedtil trommehinden.


Special Otoskop forbundet med videoskærm bruges til at afsløre øremide infektion samt polypper og fremmedlegmer i øregangen. En bekadiget trommehinde eller en begyndende mellemørebetændelse kan ligeledes afsløres på denne måde.

Det kan ofte være nødvendigt at bedøve dyret pga. smerter i øret ved akut betændelse, og for at undgå skader ved afværgebevægelser.

Behandling betsår typisk af øredråber, ørerens samt understøttende tablet behandling med antibiotika eller inflammations dæmpende midler. Kløe og betændelse i øregangen har ret ofte sammenhæng med andre "systemiske" lidelser som f.eks. allergi, fodermiddelallergi, loppeangreb mv. Ved voldsom dannelse af ørevoks, kan det være nødvendigt at skylle øregangen ren i bedøvelse i klinikken.

Øjne som er betændte i slimhinderne (conjuctiva), eller som har sårdannelse/ulcus i hornhinden ( cornea), kræver hurtig og præcis behandling for ikke at udvikle sig en værre situation. Undersøgelser i godt lys, f.eks. suppleret med pencil lygter eller andet er afgørende for at stille en rigtig diagnose. Farvning med Flourescin, for at afsløre sårdannelser i hornhinden er ligeledes essentielt for rigtigt valg af præparater til såvel lokal som systemisk behandling af øjelidelser.

Tidsbestilling

Hverdage ml 8-10 samt 13-16

E Mail: mail@sulsteddyreklinik.dk. Vagtdyrlæge oplyses Tlf. svarer.

Spaltelampe undersøgelser, både med og uden UV lys, er ofte afgørende for at afheling i hornhinden forløber planmæssigt og uden arvævsdannelser, og hel eller delvis blindhed undgåes. En dybtgående betændelse i øjet (Uveitis) kan opstå på få dage. Derudover kan der være lidelser i linsen som grå stær ( katarakt) eller i øjekammeret som grøn stær , der kræver måling af trykket i øjet med Digitalt Tonometer. Tonovet Tonometer er indkøbt i 2013 !

Hos hvalpe kan medfødte lidelser som manglende tårekanaler, cilier i øjenlågene, indadkrængning af øjenlåg (Entropion) eller hængende øjenlåg (Ektropion) samt defekte tårekirtler (Cherry Eye) alle diagnosticeres og opereres i klinikken. Der kan foretages blinkhinde skrab ved kronisk infektion .


Hurtig og korrekt diagnostik er altafgørende for et succesfuldt resultat, hvilket også er baggrunden for at der ikke udleveres øjen eller øredråber uden forudgående konsultation i klinikken.


Henvisning til speciallæge i øjensygdomme drøftes gerne i klinikken. Thomas Larsen, Dyrehospitalet City Syd er godkendt til øjenlysning !!!

Tidsbestilling: hverdage mellem kl. 8-10 samt 13-16