Tandbehandling

Klinikken er veludstyret med en moderne Tandunit fra 2016, med tandrenser, lowspeed og highspeed bor, samt specielt langt hæve/sænkebord og meget kraftigt undersøgelseslys. Alt dette er vigitigt for en god tandbehandling.
Tandsten, tandkødsbetændelse (gingivitis), Paradontose og løsetænder findes relativt hyppigt hos både hund og kat ved sundhedsundersøgelser i klinikken. 
Tandunit er udskiftet komplet i 2016 !!
Især mindre hunde er ofte ramt af tandstensbelægning, og det samme gælder generelt ældre dyr, især ældre katte. Der er 100 x så mange bakterier på en tand med tandsten som på en ren tand.

Ved aftale om tandrensning eller anden tandbehandling er det nødvendigt at bedøve dyret. Efter bedøvelse behandles forebyggende med antibiotika og smertestillende, og herefter flyttes hunden/katten til konsultation 2, der specielt bruges til tandrensning for at undgå spredning af bakterier i aerosoler (vanddamp).

Alle tænder tandrenses grundigt på både yder og inderside hvis det er nødvendigt, og efter skylning og desinfektion af mundhulen, poleres med special tandpasta overalt for at hindre ny belægning.

Hvis der findes løse/betændte tænder trækkes disse ofte ud, og der aftales anden behandling med antibiotika for at undgå infektion samt yderligere angreb på tandkødet eller andre tænder. Aptus Bucadog eller Bucacat pasta, eller Vet Aquadent i drikkevandet kan forebygge tandsten , men den bedste metode er daglig tandbørstning med special tandpasta/tandbørste hver dag.
Visse hunderacer, især mindre hunde < 10 kg, kan være arveligt belastede af Paradontose, med meget dybe tandkødslommer, og dårligt funderede tænder.

Hos katte ses med jævne mellemrum læsioner på tænderne af tandædende bakterier, der skaber de såkaldte "necklesions" som er meget smertefulde. Ved sådanne tilstande anbefales det ofte at udtrække de angrebne tænder for at forebygge nye angreb. Tandsten øger muligheden for necklesions, men årsagen er ikke 100 % afklaret.

Ved frakturerede (flækkede) tænder er det ligeledes ofte nødvendigt at udtrække tanden for at undgå smerter, rodbetændelse og evt. kæbeknoglebetændelse (Osteomyelitis). Der kan også være isoleret rodbetændelse på især rovtanden, med betændelses opbrud under øjet. Dette kræver ofte kirurgisk behandling, med flækning af tandrødder, og udtrækning af 2 eller 3 dele af tanden seperat.

En relativ langvarig og kraftig antibiotika behandling er nødvendig, både før og efter udtrækningen.

Hvalpetænder som ikke er faldet ud af sig selv iløbet af de første 6 - 8 måneder anbefales fjernet for ikke at genere de blivende tænder og for at forebygge tandsten især på hjørnetænderne.

Tidsbestilling: hverdage mellem kl. 8-10 samt 13-16